Sıcak günlerin ferahlatıcısı klimalar, olumlu etkilerinin dışında, bağışıklık sistemini zayıflatıcı etkiler de taşıyor.
Evimizde, iş yermizde ve arabalarımızda kullandığımız klimalar yazın kavurucu sıcaklarında önemli bir çözüm. Ancak bilinçsizce kullanılması bazı hastalıklara da davetiye çıkarıyor. Dahiliye hastalıkları Uzmanı Dr. Ümit Çetinkaya, klimaların bilinçsizce kullanılmasının bazı önemli hastalıklara yol açabileceğini vurgulayıp, klimaların yanlış ve dikkatsiz kullanımının bağışıklık sisteminin zayıflattığını, üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarının yanında alerjik reaksiyonlara da yol açtığını belirtiyor.
Bakımı iyi yapılmazsa Bakımı iyi yapılmamış klimaların filtre sistemlerinde kondanse hale gelen buharın oluşturduğu nemli ortam bir takım bakterileri, mantarları ve küfleri üretiyor ve bu zararlı oluşumlar ortam havasına dağılıyor. Bu yolla oluşan bakteri salgınlarına işyerleri, otel gibi kalabalık alanların yanında, trafikte çok kalındığında araçlarda da rastlanıyor. Bu salgınlar alerjik reaksiyonlar, renit, sinüzit gibi üst solunum yolu hastalıkları hatta bronşit ve zatürre gibi daha ağır alt solunum yolu hastalıklarına kapı açıyor. Çetinkaya'ya göre kişinin bağışıklık sistemi bu noktada büyük önem taşıyor. Çetinkaya, ateş ve öksürük gibi şikayetleri olan kişilerin bu şikayetlerini geçiştirmemeleri gerektiğini vurgulayıp, uzman bir doktora başvurmaları gerektiğini ve antioksidan içeren gıdalar, çinko gibi doğal besin değerleri ile bağışıklık sistemini desteklemeleri gerektiğini belirtiyor. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirmek için temiz havada egzersiz yapmak, stresten uzak yaşamak gibi sağlıklı yaşam seçenekleri ön plana çıkarken, doğal beslenme de çok önemli. Tüm bunların yanında vücudu desteklemek, bağışıklık sistemini güçlendirmek için tamamen doğal bazı ürünlerden de faydalanmak önem kazanıyor.
Klima nasıl kullanılmalı? Klimanın sebep olduğu rahatsızlıkları önlemenin yolu havayı yavaş yavaş soğutmaktan geçiyor. Genellikle sıcaklardan bunalanlar, klimaları çalıştırarak bir an önce sıcak ortamdan serin ortama geçmek istiyorlar. Oysa, klimaların ortamı belirli zaman aralıklarında yavaş yavaş soğutmak için kullanılması gerekiyor. Örneğin, dışarıda sıcaklık 40 derece ise klima çalıştırılacak ortamda sıcaklığın aralıklarla 5'er derece düşürülmesinde fayda var.